Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWS

Pagina 1 van 11  > >>


De bakkers van Brood van SOMA uit Echt zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om met behoud van smaak, nog minder zout toe te voegen aan het oorspronkelijke 'Slank In Brood'. Het product heeft na de verbetering in de receptuur de nieuwe naam 'Zoutarm & Vezelrijk' gekregen. Het zoutgehalte is 0,3 gram per 100 gram roggebrood. Het brood is onder andere verkrijgbaar bij de grotere supermarkten.

Meer informatie is te lezen op: https://www.broodvansoma.nl/producten/zoutarmvezelrijk/ >>

Zoutarm en vezelrijk tarwe-roggebrood

Voor een nieuw tv-programma is SBS6 op zoek naar gepassioneerde hobbykoks.
U hoeft geen topchef of alleskunner te zijn, het belangrijkste is dat u één gerecht perfect kunt bereiden.
Bezoek SBS6.nl/koken voor meer informatie en meld u nu aan!

 

Oproep voor nieuw kookprogramma van SBS6

Bouillonblokjes kunt u voor van alles gebruiken: in de soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar wat voegt u daarmee eigenlijk toe aan uw eten? De Consumentenbond bekeek 49 bouillonblokjes.

De resultaten zijn te bekijken op de website van de Consumentenbond >>

Test bouillonblokjes: u koopt vooral zout

Wilt u leren om lekker zoutloos te koken? Meld u dan aan voor een van de workshops 'Koken zonder zout' van de bekende kookboekenschrijfster Francis van Arkel. Deze worden georganiseerd door de hartfalenpoli van VieCuri met ondersteuning van VieAmi.

Locatie, datum en tijdstip van de workshop:

  • Bij de Gilde-opleidingen op de Laaghuissingel 4 in Venlo. Hier wordt gebruik gemaakt van de uitgebreide opleidingskeuken.
  • Datum: donderdag 9 mei of 16 mei
  • Tijd: 9.00 uur tot uiterlijk 13.30 uur

Meer informatie is te vinden op viecuri.nl >>

Workshop Koken zonder zout in Venlo

Nog een kleine week en dan start de Nierstichting Restaurant Driedaagse! Op 12, 13 en 14 maart serveren restaurants in heel Nederland een heerlijk menu met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaakmakers en minder zout. Dus bent u een fijnproever en liefhebber van pure smaken? Laat u dan verrassen tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse.

Meer informatie: www.restaurantdriedaagse.nl »

Genieten bij must visit restaurants

Het onderwerp van deze avond is Mexicaanse recepten.

Hanzehogeschool afd. Diëtetiek, Petrus Driessenstraat 3 in Groningen.

Woensdag 26 juni, 17.00 - 20.30 uur.

Info en aanmelding
Voor maandag 3 juni 2019 via email , voorzien van naam, telefoon, aantal personen en lid Harteraad ja/nee. Plaatsing in volgorde aanmelding en betaling.

Kosten
€ 7,50 voor leden Harteraad en € 10,00 voor niet-leden.

Betaling
NL21ABNA0624741583 t.n.v. Harteraad regio Noord.

Kookworkshop, leefstijl en voeding

Harteraad en het ASZ locatie Dordwijk in Dordrecht organiseren op maandagavond 8 april 2019 een Hart&Vaatcafé met het thema: Zout en voeding.

Je eet meer zout dan je denkt!
Hartpatiënten, nierpatiënten, maar ook bijvoorbeeld mensen met een hoge bloeddruk krijgen het advies om zoutarm te eten. Minder zout is trouwens voor iedereen een aanrader. De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl je eigenlijk niet meer dan 6 gram per dag zou moeten eten.

Inspiratie
Waarom is zout eigenlijk slecht voor de gezondheid en hoe kun je minderen? Diëtiste Wendy Meesters en een hartpatiënt vertellen hoe het zit en geven praktische tips, want minder zout eten is helemaal niet zo lastig als het lijkt! Na deze gezellige avond in het Hart & vaatcafé gaat u geïnspireerd naar huis, met een tas vol recepten en een hoofd vol smakelijke ideeën.

Programma
19.00 tot 19.30 uur: inloop, ontvangst met koffie en thee
Welkomstwoord Harteraad
19.35 tot 20.00 uur: Inleidende presentaties door een diëtist en ervaringsdeskundige
20.00 tot 20.15 uur: Vragen
20.15 tot 20.30 uur: Pauze
20.30 tot 21.30 uur: Verder praten in groepjes o.l.v. gespreksbegeleider

Er is mogelijkheid tot het stellen van vragen en het bezoeken van de stand met informatiemateriaal van Harteraad.

Praktische gegevens
Datum: ma 8 apr 2019
Tijd: 19:00 – 21:30
Locatie: Albert Schweitzerziekenhuis, locatie Dordwijk
Plaats: Dordrecht

Aanmelden
Deelname is gratis, aanmelden is verplicht in verband met het beperkt aantal plaatsen.
Aanmelden en meer informatie op: harteraad.nl/agenda

Hart&Vaatcafé Dordrecht: Zout en voeding

Het FrieslandCampina Institute stimuleert de uitwisseling van kennis met als doel betere voeding voor iedereen. Op de website zijn diverse brochures in te zien, zo ook een zouttest. Deze zouttest is bedoeld om een globaal inzicht te geven in de dagelijkse zoutinname. 

Het bestand is te vinden op de website van het FrieslandCampina Institute, of rechtstreeks via deze link >>

Friesland Campina Zouttest

Een bezoekster van de website stuurde onlangs deze informatie:

De PLUS-supermarkten doen hun naam als "Verantwoorde Supermarkt" eer aan en hebben tal van zoutarme producten in het schap staan, waaronder pastasaus van hun merk Bio+ met weinig zout en verschillende soorten bonen van het merk Bio+ met extreem weinig zout. PLUS heeft ook een aantal Oosterse sausen, zoals "Eagle Chili Saus" (=Sweet Chili), met (veel) minder zout dan andere winkels. Daarnaast heeft PLUS zo ongeveer alle zoutarme producten, die Albert Heijn heeft, ook in het assortiment.

Delhaize (alleen in België) heeft olijven zonder toegevoegd zout (van hun huismerk) en ingemaakte haring in glas (ook Delhaize-huismerk) met erg weinig zout. In Nederland kun je soms bij de Xenos olijven en pepperoni (van het merk Luxapers) met heel weinig zout kopen, maar Xenos koopt altijd restpartijen op, waardoor het aanbod sterk fluctueert.

Zoutarme producten bij PLUS-supermarkten

Foto: Marchien de Vlas-Emmens

Prettige kerstdagen en een gezond 2019!

Om de Nederlandse horeca bewuster te maken van koken met minder zout, dagen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting Nederlandse koks uit om de Lekkerste Stamppot met minder zout te maken. De koks van de vijf beste recepten staan op de Horecava 2019 in de finale en bereiden hun gerecht ‘live’ voor een vakjury, onder leiding van Meesterkok Menno Post. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt. De Lekkerste Stamppot is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden.

Stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Deze oer Hollandse kost is meestal een combinatie van gestampte aardappelen en seizoensgroenten, op smaak gebracht met kunstmatige smaakversterkers en geserveerd met spekjes en rookworst. Veel zout dus. En dat is niet goed voor onze gezondheid. De Nierstichting en KHN roepen (chef)koks daarom op om de lekkerste stamppot te maken met aandacht voor pure smaken en minder zout.

Meesterkok Menno Post, juryvoorzitter: “Ik daag collega’s in het land uit om met verse, natuurlijke ingrediënten en minder zout de lekkerste stamppot te maken. Met deze wedstrijd en met de Nierstichting Restaurant Driedaagse, waar ik ambassadeur van ben, willen we koks inspireren en enthousiasmeren om met minder zout te koken. Veel koks denken dat koken met minder zout niet lekker is, maar dat is écht een fabeltje.”

Minder zout
Met ‘De Lekkerste Stamppot’ en de Nierstichting Restaurant Driedaagse, die in maart plaatsvindt, vragen de Nierstichting en KHN aandacht voor zoutgebruik in de horeca. Want niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.

Doe mee en schrijf je in!
Heb jij een goed recept voor de lekkerste stamppot met minder zout? Doe dan mee en schrijf je in vóór 30 november 2018. Kijk voor het deelnameformulier en de voorwaarden op www.lekkerstewedstrijden.nl/lekkerstestamppot

Uit de inzendingen selecteren de Nierstichting en KHN samen met Menno Post de beste vijf recepten.  De finalisten bereiden op de Horecava (januari 2019) hun lekkerste stamppot op een podium, waar ze het gerecht vervolgens presenteren en laten proeven. De vakjury kiest vervolgens direct de winnaar.

Nierstichting en KHN introduceren nieuwe Lekkerste Wedstrijd

Het is mijn missie om iedereen, die (net als ik) geen of weinig zout mag of wil eten, (weer) lekker te laten genieten van de dagelijkse maaltijd.
Na een ernstig hartinfarct heb ik mijn kennis als SVH Meesterkok gedeeld door middel van deze twee Spice Wise boeken.

Ik heb ook een Spice Wise kookworkshop ontwikkeld, die ik in verband met mijn gezondheid helaas niet zelf kan geven. Ik stel deze wel graag kostenloos ter beschikking aan degenen die deze willen geven aan bijvoorbeeld hart- of nierpatiënten.

Michel Hanssen.

Spice Wise kookworkshop

Op woensdag 7 november 2018 zal de Harteraad, afdeling Noord/Oost weer een kookworkshop houden in het Instituut Diëtetiek van de Hanzehogeschool in Groningen.

De avond zal om 17.00 uur starten met een inloop voor koffie en thee. Vanaf 17.30 uur zal docent Diëtetiek Anja Bandringa een korte introductie geven, gevolgd door een paar studenten die tekst en uitleg geven over de verdere inhoud van de avond.
De workshop zal gaan over: "de Indonesische rijsttafel zonder zout, maar met originele kruiden en specerijen klaargemaakt".

Aan de hand van speciaal samengestelde gerechten, maakt u met de andere deelnemers een heerlijke Indonesische maaltijd en leert u creatief omgaan met de Indonesische kruiden en specerijen. De kookworkshop wordt afgesloten met de gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

De kosten zijn 10 euro voor niet-leden en 7,50 euro voor leden van de Harteraad.

U kunt zich aanmelden voor de workshop via e-mail . Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers!

De Indonesische rijsttafel zonder zout

Harteraad (voorheen Hart&Vaatgroep) is er voor iedereen met hart- en vaataandoeningen. Regelmatig worden er in het hele land kookworkshops gehouden waarbij wordt gelet op het zoutgehalte. Hoe blijft je eten smaakvol zonder toevoeging van zout(e ingrediënten) en welke gezonde alternatieven zijn er. Erg leerzaam en vooral gezellig! Samen kennis en ervaringen delen. In het noorden van het land proberen wij ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn!

Nieuwe kookworkshops worden aangekondigd op de website van de Harteraad, en natuurlijk hier op Smakelijk Eten Zonder Zout.nl

Kookworkshops Harteraad


Erna Boertien-Veuger

23 mei 2008 - 23 mei 2018

In Memoriam

Pagina 1 van 11  > >>

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
21-11-2017