Ho ho ho
Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWS

Pagina 1 van 10  > >>


Om de Nederlandse horeca bewuster te maken van koken met minder zout, dagen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting Nederlandse koks uit om de Lekkerste Stamppot met minder zout te maken. De koks van de vijf beste recepten staan op de Horecava 2019 in de finale en bereiden hun gerecht ‘live’ voor een vakjury, onder leiding van Meesterkok Menno Post. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt. De Lekkerste Stamppot is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden.

Stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Deze oer Hollandse kost is meestal een combinatie van gestampte aardappelen en seizoensgroenten, op smaak gebracht met kunstmatige smaakversterkers en geserveerd met spekjes en rookworst. Veel zout dus. En dat is niet goed voor onze gezondheid. De Nierstichting en KHN roepen (chef)koks daarom op om de lekkerste stamppot te maken met aandacht voor pure smaken en minder zout.

Meesterkok Menno Post, juryvoorzitter: “Ik daag collega’s in het land uit om met verse, natuurlijke ingrediënten en minder zout de lekkerste stamppot te maken. Met deze wedstrijd en met de Nierstichting Restaurant Driedaagse, waar ik ambassadeur van ben, willen we koks inspireren en enthousiasmeren om met minder zout te koken. Veel koks denken dat koken met minder zout niet lekker is, maar dat is écht een fabeltje.”

Minder zout
Met ‘De Lekkerste Stamppot’ en de Nierstichting Restaurant Driedaagse, die in maart plaatsvindt, vragen de Nierstichting en KHN aandacht voor zoutgebruik in de horeca. Want niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.

Doe mee en schrijf je in!
Heb jij een goed recept voor de lekkerste stamppot met minder zout? Doe dan mee en schrijf je in vóór 30 november 2018. Kijk voor het deelnameformulier en de voorwaarden op www.lekkerstewedstrijden.nl/lekkerstestamppot

Uit de inzendingen selecteren de Nierstichting en KHN samen met Menno Post de beste vijf recepten.  De finalisten bereiden op de Horecava (januari 2019) hun lekkerste stamppot op een podium, waar ze het gerecht vervolgens presenteren en laten proeven. De vakjury kiest vervolgens direct de winnaar.

Nierstichting en KHN introduceren nieuwe Lekkerste Wedstrijd

Het is mijn missie om iedereen, die (net als ik) geen of weinig zout mag of wil eten, (weer) lekker te laten genieten van de dagelijkse maaltijd.
Na een ernstig hartinfarct heb ik mijn kennis als SVH Meesterkok gedeeld door middel van deze twee Spice Wise boeken.

Ik heb ook een Spice Wise kookworkshop ontwikkeld, die ik in verband met mijn gezondheid helaas niet zelf kan geven. Ik stel deze wel graag kostenloos ter beschikking aan degenen die deze willen geven aan bijvoorbeeld hart- of nierpatiënten.

Michel Hanssen.

Spice Wise kookworkshop

Op woensdag 7 november 2018 zal de Harteraad, afdeling Noord/Oost weer een kookworkshop houden in het Instituut Diëtetiek van de Hanzehogeschool in Groningen.

De avond zal om 17.00 uur starten met een inloop voor koffie en thee. Vanaf 17.30 uur zal docent Diëtetiek Anja Bandringa een korte introductie geven, gevolgd door een paar studenten die tekst en uitleg geven over de verdere inhoud van de avond.
De workshop zal gaan over: "de Indonesische rijsttafel zonder zout, maar met originele kruiden en specerijen klaargemaakt".

Aan de hand van speciaal samengestelde gerechten, maakt u met de andere deelnemers een heerlijke Indonesische maaltijd en leert u creatief omgaan met de Indonesische kruiden en specerijen. De kookworkshop wordt afgesloten met de gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

De kosten zijn 10 euro voor niet-leden en 7,50 euro voor leden van de Harteraad.

U kunt zich aanmelden voor de workshop via e-mail . Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers!

De Indonesische rijsttafel zonder zout

Harteraad (voorheen Hart&Vaatgroep) is er voor iedereen met hart- en vaataandoeningen. Regelmatig worden er in het hele land kookworkshops gehouden waarbij wordt gelet op het zoutgehalte. Hoe blijft je eten smaakvol zonder toevoeging van zout(e ingrediënten) en welke gezonde alternatieven zijn er. Erg leerzaam en vooral gezellig! Samen kennis en ervaringen delen. In het noorden van het land proberen wij ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn!

Nieuwe kookworkshops worden aangekondigd op de website van de Harteraad, en natuurlijk hier op Smakelijk Eten Zonder Zout.nl

Kookworkshops Harteraad


Erna Boertien-Veuger

23 mei 2008 - 23 mei 2018

In Memoriam

Horeca-familie van Lier uit Zeijen heeft vorig jaar een Tapas workshop gehouden. De workshop was niet specifiek voor mensen met een natriumbeperkt dieet, maar veel recepten waren hiervoor wel geschikt te maken. Dit laatste is voor ons gedaan door de beheerder van smaakvolzonderzout.blogspot.nl Ze is ervaringsdeskundige en onder de pseudoniem "petisco" maakt ze zoutarme recepten, schrijft ze verhalen op haar weblog en voor de Hart&Vaatgroep.

De nieuwe tapas recepten zijn:

Eet smakelijk!

Tapas recepten


Prettige kerstdagen en een gezond 2018!

Begin volgend jaar is er weer een kookworkshop van de Hart&Vaatgroep, in samenwerking met de afdeling Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen.

We gaan weer gezamenlijk aan de slag onder leiding van Anja Bandringa met haar studenten om onbekende, maar heerlijke stamppotten te maken. We houden natuurlijk rekening met de gezondheid van hart- en vaatpatiënten.

De kookworkshop zal plaatsvinden op woensdag 7 februari 2018, van 17.00 tot 21.00 uur in het Wiebengacomplex, Eyssoniusplein 18 Groningen.

De kosten voor de workshop bedragen 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden van de Hart&Vaatgroep.

Er is plek voor 20 deelnemers, dus wees snel met het aanmelden.

Aanmeldingen kunnen t/m 15 januari 2018 verstuurd worden naar of telefonisch 06-16363468.

Na aanmelding ontvangt u, zodra beschikbaar, de aanvullende informatie.

Kookworkshop Stamppotten Anders

Supermarkt Albert Heijn heeft een nieuwe lijn kruidenmixen aan het AH huismerk toegevoegd. De zogenaamde "pure maaltijdmixen" zijn samengesteld uit 100% natuurlijke producten én er is geen zout aan toegevoegd! Het weinige zout/natrium dat het wel bevat, is van nature aanwezig in de gebruikte ingrediënten.

De 7 verkrijgbare maaltijdmixen zijn:

  • Indiase Curry Madras
  • Indiase Tandoori Masala
  • Italiaanse Lasagne
  • Italiaanse Risotto
  • Marokkaanse Tajine
  • Thaise Curry
  • Zuid-Afrikaanse Bobotie

In de winkel zijn de kruidenmixen te vinden in het normale schap.
De producten, met de voedingswaarden zijn opgenomen in het overzicht op de website »

Nieuwe kruidenmixen zonder toegevoegd zout

Dinsdagmiddag/avond 27 juni j.l. is een groep van 16 deelnemers bezig geweest in de grootkeuken van de opleiding Diëtetiek van de Hanzehogeschool met een kookworkshop van de Hart&Vaatgroep afdeling Groningen. Deze kookbijeenkomst werd geleid door Anja Bandringa, docent/instructeur Diëtetiek en 2 studentes. De 3 dames hadden in onderling overleg voor ons een menu samengesteld, waarin de vergeten groentes nu eens niet werden vergeten.

Na de ontvangst met koffie en een koekje, werden we door Anja Bandringa welkom geheten en kregen we een korte inleiding van de 2 studentes. Zij namen met ons het menu door en lieten ons kennismaken met de verschillende groentes. Bij het zien van deze vergeten groentes werden door diverse deelnemers oude herinneringen opgehaald.


Hele artikel lezen »

Kookworkshop zoutarm met vergeten groenten

Albert Heijn is gestopt met het verkopen van het AH huismerk natriumarme pindakaas!

Er zijn gelukkig nog enkele alternatieven, maar of de prijs en smaak hetzelfde is...?

.../producten&trefwoord=pindakaas#top

AH natriumarme pindakaas uit het assortiment

De afgelopen weken krijgen we veel vragen over zoutloos brood en waar dit te koop is. Het is leuk om deze reactie van Ingrid te ontvangen waar anderen ook weer baat bij hebben:

Ik ben heel lang op zoek geweest naar bakkers die zoutloosbrood verkopen. Best lastig. Misschien kunnen jullie deze bakkerijen met verschillende winkels op de site zetten. Dit scheelt voor andere mensen een lange zoektocht, Dit zijn bakkers waar je zoutloosbrood kunt kopen:

Tip voor bakkers met zoutloosbrood

Normaal heb ik het niet zo op het schrijven van reviews. Afgezien van het feit dat ik geen schrijver ben, vind ik het beeld dat gegeven wordt in reviews vaak gekleurd... Krijg ik een paar week geleden via de website een bericht van Michel Hanssen, om in contact te komen over zijn nieuwe boek Spice Wise Too. Ik ken het eerste deel Spice Wise en ben hier erg van gecharmeerd. In de verzameling van bijna 50 kookboeken steekt deze er met kop en schouders boven uit, zowel inhoudelijk als uiterlijk... Dus een uitzondering op mijn regel, ik ga een poging doen: dames en heren, het kookboek Spice Wise Too!

"Kijk verder dan zout." "Je proeft weer echte, pure smaken." Deze twee tekstkopjes staan op de achterzijde van het boek Spice Wise Too en niet voor niets... Zout is een gemakkelijke maar eentonige smaakmaker, het overstemt de subtiele smaken van de andere ingrediënten. We zijn langzamerhand gewend geraakt aan eten met (veel) zout, en de verandering is groot als je het ineens moet laten staan. Het wennen aan zoutloos eten zal niet in een paar dagen gaan, in de ervaring van Hanssen neemt dit minimaal zes weken in beslag... In het boek gaat hij niet op zoek naar zoutvervangers, maar naar andere bruikbare factoren. Proeven en smaakbeleving zit hem niet alleen in de ingrediënten die je gebruikt, uiterlijk, geur en kleur doen minstens zoveel!

Uiterlijk, geur en kleur. Zo is het boek ook opgebouwd, de informatieve uitleg en de honderden recepten en tips staan op bijna 200 mooi vormgegeven kleurige pagina's. Er is ècht aandacht aan besteed! En de geur... die komt vanzelf in je neus als je in het boek leest en de foto's bekijkt...

Naast recepten voor de "lekker voor elke dag"-maaltijd, ook soeprecepten, recepten voor sauzen en dressings, recepten voor op de barbecue, èn snacks en (borrel)hapjes. Beschreven gerechten zijn ook voorzien van een recept voor een zelf te mengen kruiden- of specerijenmix, variatietips en houdbaarheidsinformatie. Het boek eindigt met een top 10 van kruidenmixen en een 20-tal gerechtgroepen waar deze bij toepasbaar zijn.

Ik ben érg positief over het boek, zijn er dan geen minpunten over het boek te noemen? Nou, de foto's op de pagina's van het boek zijn zo echt dat je af en toe iets van het blad wil af vegen, maar het blijkt gedrukt te zijn. Ach... :)

*Rolf

Spice Wise Too, zonder zout meer smaak

Afgelopen week kregen we een - goed bedoeld - mailtje van Peter en Karl, neven en kleinzoons van oma Dée. Haar kookkunsten waren indrukwekkend en ze kon met weinig middelen de lekkerste maaltijden maken.

De beide ondernemende mannen droomden al enige tijd om samen een unieke sambal in de markt te zetten. Ze wilden er vooral plezier in hebben en compromisloos een gerecht maken waar mensen vrolijk van worden en van zeggen: ‘Wauw! Dít is lekker zeg!’ Niets meer, niets minder. Want dat waren de enige redenen waarom hun Oma Dée vroeger de hele dag in de keuken stond als er weer eens familie op bezoek kwam.

Het product "Oma Dée" is een unieke, ambachtelijke en vegetarische sambal, die met verse Nederlandse ingrediënten in het Westland wordt gemaakt. Het is een geheel nieuw en eigentijds product dat zonder zout (!), maar wel met veel aandacht en zorg wordt gemaakt.

Lees meer op de website van Oma Dée »

De producten zijn ook te vinden in ons overzicht met zoutarme producten »

Oma Dée, sambal zonder zout bereid!

De Hart&Vaatgroep, regio Groningen organiseert op 27 juni weer een kookworkshop vooral bedoeld voor hart- en vaatpatiënten en/of hun naasten.

Aan de hand van speciaal samengestelde recepten leert u creatief met smaakmakers omgaan en kookt u met de andere deelnemers een (zoutarme maar niettemin) heerlijke maaltijd. De workshop wordt afgesloten met een gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

De workshop wordt georganiseerd met medewerking van de Opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen.

Wanneer: dinsdag 27 juni 2017 - 17.00 tot 21.00 uur
Waar: Wiebengacomplex, Eyssoniusplein 18, 9714 CE Groningen
Kosten: € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden

U kunt zich tot en met 10 juni per mail aanmelden op het adres: jetskewesterterp@hotmail.nl Er is plek voor 20 deelnemers, dus meldt u snel aan!

Betaling: NL21 ABNA 06 247 415 83 t.n.v. Hart&Vaatgroep, regio Groningen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie.

Kookworkshop Lekker Koken Met Minder Zout

Pagina 1 van 10  > >>

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
21-11-2017