Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWS

Pagina 1 van 10  > >>


Het FrieslandCampina Institute stimuleert de uitwisseling van kennis met als doel betere voeding voor iedereen. Op de website zijn diverse brochures in te zien, zo ook een zouttest. Deze zouttest is bedoeld om een globaal inzicht te geven in de dagelijkse zoutinname. 

Het bestand is te vinden op de website van het FrieslandCampina Institute, of rechtstreeks via deze link >>

Friesland Campina Zouttest

Een bezoekster van de website stuurde onlangs deze informatie:

De PLUS-supermarkten doen hun naam als "Verantwoorde Supermarkt" eer aan en hebben tal van zoutarme producten in het schap staan, waaronder pastasaus van hun merk Bio+ met weinig zout en verschillende soorten bonen van het merk Bio+ met extreem weinig zout. PLUS heeft ook een aantal Oosterse sausen, zoals "Eagle Chili Saus" (=Sweet Chili), met (veel) minder zout dan andere winkels. Daarnaast heeft PLUS zo ongeveer alle zoutarme producten, die Albert Heijn heeft, ook in het assortiment.

Delhaize (alleen in België) heeft olijven zonder toegevoegd zout (van hun huismerk) en ingemaakte haring in glas (ook Delhaize-huismerk) met erg weinig zout. In Nederland kun je soms bij de Xenos olijven en pepperoni (van het merk Luxapers) met heel weinig zout kopen, maar Xenos koopt altijd restpartijen op, waardoor het aanbod sterk fluctueert.

Zoutarme producten bij PLUS-supermarkten

Foto: Marchien de Vlas-Emmens

Prettige kerstdagen en een gezond 2019!

Om de Nederlandse horeca bewuster te maken van koken met minder zout, dagen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting Nederlandse koks uit om de Lekkerste Stamppot met minder zout te maken. De koks van de vijf beste recepten staan op de Horecava 2019 in de finale en bereiden hun gerecht ‘live’ voor een vakjury, onder leiding van Meesterkok Menno Post. De winnaar wordt aansluitend bekend gemaakt. De Lekkerste Stamppot is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden.

Stamppot is niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Deze oer Hollandse kost is meestal een combinatie van gestampte aardappelen en seizoensgroenten, op smaak gebracht met kunstmatige smaakversterkers en geserveerd met spekjes en rookworst. Veel zout dus. En dat is niet goed voor onze gezondheid. De Nierstichting en KHN roepen (chef)koks daarom op om de lekkerste stamppot te maken met aandacht voor pure smaken en minder zout.

Meesterkok Menno Post, juryvoorzitter: “Ik daag collega’s in het land uit om met verse, natuurlijke ingrediënten en minder zout de lekkerste stamppot te maken. Met deze wedstrijd en met de Nierstichting Restaurant Driedaagse, waar ik ambassadeur van ben, willen we koks inspireren en enthousiasmeren om met minder zout te koken. Veel koks denken dat koken met minder zout niet lekker is, maar dat is écht een fabeltje.”

Minder zout
Met ‘De Lekkerste Stamppot’ en de Nierstichting Restaurant Driedaagse, die in maart plaatsvindt, vragen de Nierstichting en KHN aandacht voor zoutgebruik in de horeca. Want niet alleen thuis eten Nederlanders te zout, ook in veel restaurants. Op jaarbasis eten wij per persoon een kilo te veel zout, veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, dit komt neer op 10% van de totale bevolking. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.

Doe mee en schrijf je in!
Heb jij een goed recept voor de lekkerste stamppot met minder zout? Doe dan mee en schrijf je in vóór 30 november 2018. Kijk voor het deelnameformulier en de voorwaarden op www.lekkerstewedstrijden.nl/lekkerstestamppot

Uit de inzendingen selecteren de Nierstichting en KHN samen met Menno Post de beste vijf recepten.  De finalisten bereiden op de Horecava (januari 2019) hun lekkerste stamppot op een podium, waar ze het gerecht vervolgens presenteren en laten proeven. De vakjury kiest vervolgens direct de winnaar.

Nierstichting en KHN introduceren nieuwe Lekkerste Wedstrijd

Het is mijn missie om iedereen, die (net als ik) geen of weinig zout mag of wil eten, (weer) lekker te laten genieten van de dagelijkse maaltijd.
Na een ernstig hartinfarct heb ik mijn kennis als SVH Meesterkok gedeeld door middel van deze twee Spice Wise boeken.

Ik heb ook een Spice Wise kookworkshop ontwikkeld, die ik in verband met mijn gezondheid helaas niet zelf kan geven. Ik stel deze wel graag kostenloos ter beschikking aan degenen die deze willen geven aan bijvoorbeeld hart- of nierpatiënten.

Michel Hanssen.

Spice Wise kookworkshop

Op woensdag 7 november 2018 zal de Harteraad, afdeling Noord/Oost weer een kookworkshop houden in het Instituut Diëtetiek van de Hanzehogeschool in Groningen.

De avond zal om 17.00 uur starten met een inloop voor koffie en thee. Vanaf 17.30 uur zal docent Diëtetiek Anja Bandringa een korte introductie geven, gevolgd door een paar studenten die tekst en uitleg geven over de verdere inhoud van de avond.
De workshop zal gaan over: "de Indonesische rijsttafel zonder zout, maar met originele kruiden en specerijen klaargemaakt".

Aan de hand van speciaal samengestelde gerechten, maakt u met de andere deelnemers een heerlijke Indonesische maaltijd en leert u creatief omgaan met de Indonesische kruiden en specerijen. De kookworkshop wordt afgesloten met de gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

De kosten zijn 10 euro voor niet-leden en 7,50 euro voor leden van de Harteraad.

U kunt zich aanmelden voor de workshop via e-mail . Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers!

De Indonesische rijsttafel zonder zout

Harteraad (voorheen Hart&Vaatgroep) is er voor iedereen met hart- en vaataandoeningen. Regelmatig worden er in het hele land kookworkshops gehouden waarbij wordt gelet op het zoutgehalte. Hoe blijft je eten smaakvol zonder toevoeging van zout(e ingrediënten) en welke gezonde alternatieven zijn er. Erg leerzaam en vooral gezellig! Samen kennis en ervaringen delen. In het noorden van het land proberen wij ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn!

Nieuwe kookworkshops worden aangekondigd op de website van de Harteraad, en natuurlijk hier op Smakelijk Eten Zonder Zout.nl

Kookworkshops Harteraad


Erna Boertien-Veuger

23 mei 2008 - 23 mei 2018

In Memoriam

Horeca-familie van Lier uit Zeijen heeft vorig jaar een Tapas workshop gehouden. De workshop was niet specifiek voor mensen met een natriumbeperkt dieet, maar veel recepten waren hiervoor wel geschikt te maken. Dit laatste is voor ons gedaan door de beheerder van smaakvolzonderzout.blogspot.nl Ze is ervaringsdeskundige en onder de pseudoniem "petisco" maakt ze zoutarme recepten, schrijft ze verhalen op haar weblog en voor de Hart&Vaatgroep.

De nieuwe tapas recepten zijn:

Eet smakelijk!

Tapas recepten


Prettige kerstdagen en een gezond 2018!

Begin volgend jaar is er weer een kookworkshop van de Hart&Vaatgroep, in samenwerking met de afdeling Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen.

We gaan weer gezamenlijk aan de slag onder leiding van Anja Bandringa met haar studenten om onbekende, maar heerlijke stamppotten te maken. We houden natuurlijk rekening met de gezondheid van hart- en vaatpatiënten.

De kookworkshop zal plaatsvinden op woensdag 7 februari 2018, van 17.00 tot 21.00 uur in het Wiebengacomplex, Eyssoniusplein 18 Groningen.

De kosten voor de workshop bedragen 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden van de Hart&Vaatgroep.

Er is plek voor 20 deelnemers, dus wees snel met het aanmelden.

Aanmeldingen kunnen t/m 15 januari 2018 verstuurd worden naar of telefonisch 06-16363468.

Na aanmelding ontvangt u, zodra beschikbaar, de aanvullende informatie.

Kookworkshop Stamppotten Anders

Supermarkt Albert Heijn heeft een nieuwe lijn kruidenmixen aan het AH huismerk toegevoegd. De zogenaamde "pure maaltijdmixen" zijn samengesteld uit 100% natuurlijke producten én er is geen zout aan toegevoegd! Het weinige zout/natrium dat het wel bevat, is van nature aanwezig in de gebruikte ingrediënten.

De 7 verkrijgbare maaltijdmixen zijn:

  • Indiase Curry Madras
  • Indiase Tandoori Masala
  • Italiaanse Lasagne
  • Italiaanse Risotto
  • Marokkaanse Tajine
  • Thaise Curry
  • Zuid-Afrikaanse Bobotie

In de winkel zijn de kruidenmixen te vinden in het normale schap.
De producten, met de voedingswaarden zijn opgenomen in het overzicht op de website »

Nieuwe kruidenmixen zonder toegevoegd zout

Dinsdagmiddag/avond 27 juni j.l. is een groep van 16 deelnemers bezig geweest in de grootkeuken van de opleiding Diëtetiek van de Hanzehogeschool met een kookworkshop van de Hart&Vaatgroep afdeling Groningen. Deze kookbijeenkomst werd geleid door Anja Bandringa, docent/instructeur Diëtetiek en 2 studentes. De 3 dames hadden in onderling overleg voor ons een menu samengesteld, waarin de vergeten groentes nu eens niet werden vergeten.

Na de ontvangst met koffie en een koekje, werden we door Anja Bandringa welkom geheten en kregen we een korte inleiding van de 2 studentes. Zij namen met ons het menu door en lieten ons kennismaken met de verschillende groentes. Bij het zien van deze vergeten groentes werden door diverse deelnemers oude herinneringen opgehaald.


Hele artikel lezen »

Kookworkshop zoutarm met vergeten groenten

Albert Heijn is gestopt met het verkopen van het AH huismerk natriumarme pindakaas!

Er zijn gelukkig nog enkele alternatieven, maar of de prijs en smaak hetzelfde is...?

.../producten&trefwoord=pindakaas#top

AH natriumarme pindakaas uit het assortiment

De afgelopen weken krijgen we veel vragen over zoutloos brood en waar dit te koop is. Het is leuk om deze reactie van Ingrid te ontvangen waar anderen ook weer baat bij hebben:

Ik ben heel lang op zoek geweest naar bakkers die zoutloosbrood verkopen. Best lastig. Misschien kunnen jullie deze bakkerijen met verschillende winkels op de site zetten. Dit scheelt voor andere mensen een lange zoektocht, Dit zijn bakkers waar je zoutloosbrood kunt kopen:

Tip voor bakkers met zoutloosbrood

Pagina 1 van 10  > >>

Mensen die minder zout willen óf moeten eten
21-11-2017