Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NIEUWS

Pagina 1 van 10  > >>


De afgelopen weken krijgen we veel vragen over zoutloos brood en waar dit te koop is. Het is leuk om deze reactie van Ingrid te ontvangen waar anderen ook weer baat bij hebben:

Ik ben heel lang op zoek geweest naar bakkers die zoutloosbrood verkopen. Best lastig. Misschien kunnen jullie deze bakkerijen met verschillende winkels op de site zetten. Dit scheelt voor andere mensen een lange zoektocht, Dit zijn bakkers waar je zoutloosbrood kunt kopen:

Tip voor bakkers met zoutloosbrood

Normaal heb ik het niet zo op het schrijven van reviews. Afgezien van het feit dat ik geen schrijver ben, vind ik het beeld dat gegeven wordt in reviews vaak gekleurd... Krijg ik een paar week geleden via de website een bericht van Michel Hanssen, om in contact te komen over zijn nieuwe boek Spice Wise Too. Ik ken het eerste deel Spice Wise en ben hier erg van gecharmeerd. In de verzameling van bijna 50 kookboeken steekt deze er met kop en schouders boven uit, zowel inhoudelijk als uiterlijk... Dus een uitzondering op mijn regel, ik ga een poging doen: dames en heren, het kookboek Spice Wise Too!

"Kijk verder dan zout." "Je proeft weer echte, pure smaken." Deze twee tekstkopjes staan op de achterzijde van het boek Spice Wise Too en niet voor niets... Zout is een gemakkelijke maar eentonige smaakmaker, het overstemt de subtiele smaken van de andere ingrediënten. We zijn langzamerhand gewend geraakt aan eten met (veel) zout, en de verandering is groot als je het ineens moet laten staan. Het wennen aan zoutloos eten zal niet in een paar dagen gaan, in de ervaring van Hanssen neemt dit minimaal zes weken in beslag... In het boek gaat hij niet op zoek naar zoutvervangers, maar naar andere bruikbare factoren. Proeven en smaakbeleving zit hem niet alleen in de ingrediënten die je gebruikt, uiterlijk, geur en kleur doen minstens zoveel!

Uiterlijk, geur en kleur. Zo is het boek ook opgebouwd, de informatieve uitleg en de honderden recepten en tips staan op bijna 200 mooi vormgegeven kleurige pagina's. Er is ècht aandacht aan besteed! En de geur... die komt vanzelf in je neus als je in het boek leest en de foto's bekijkt...

Naast recepten voor de "lekker voor elke dag"-maaltijd, ook soeprecepten, recepten voor sauzen en dressings, recepten voor op de barbecue, èn snacks en (borrel)hapjes. Beschreven gerechten zijn ook voorzien van een recept voor een zelf te mengen kruiden- of specerijenmix, variatietips en houdbaarheidsinformatie. Het boek eindigt met een top 10 van kruidenmixen en een 20-tal gerechtgroepen waar deze bij toepasbaar zijn.

Ik ben érg positief over het boek, zijn er dan geen minpunten over het boek te noemen? Nou, de foto's op de pagina's van het boek zijn zo echt dat je af en toe iets van het blad wil af vegen, maar het blijkt gedrukt te zijn. Ach... :)

*Rolf

Spice Wise Too, zonder zout meer smaak

Afgelopen week kregen we een - goed bedoeld - mailtje van Peter en Karl, neven en kleinzoons van oma Dée. Haar kookkunsten waren indrukwekkend en ze kon met weinig middelen de lekkerste maaltijden maken.

De beide ondernemende mannen droomden al enige tijd om samen een unieke sambal in de markt te zetten. Ze wilden er vooral plezier in hebben en compromisloos een gerecht maken waar mensen vrolijk van worden en van zeggen: ‘Wauw! Dít is lekker zeg!’ Niets meer, niets minder. Want dat waren de enige redenen waarom hun Oma Dée vroeger de hele dag in de keuken stond als er weer eens familie op bezoek kwam.

Het product "Oma Dée" is een unieke, ambachtelijke en vegetarische sambal, die met verse Nederlandse ingrediënten in het Westland wordt gemaakt. Het is een geheel nieuw en eigentijds product dat zonder zout (!), maar wel met veel aandacht en zorg wordt gemaakt.

Lees meer op de website van Oma Dée »

De producten zijn ook te vinden in ons overzicht met zoutarme producten »

Oma Dée, sambal zonder zout bereid!

De Hart&Vaatgroep, regio Groningen organiseert op 27 juni weer een kookworkshop vooral bedoeld voor hart- en vaatpatiënten en/of hun naasten.

Aan de hand van speciaal samengestelde recepten leert u creatief met smaakmakers omgaan en kookt u met de andere deelnemers een (zoutarme maar niettemin) heerlijke maaltijd. De workshop wordt afgesloten met een gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

De workshop wordt georganiseerd met medewerking van de Opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hanzehogeschool Groningen.

Wanneer: dinsdag 27 juni 2017 - 17.00 tot 21.00 uur
Waar: Wiebengacomplex, Eyssoniusplein 18, 9714 CE Groningen
Kosten: € 5,00 voor leden en € 7,50 voor niet-leden

U kunt zich tot en met 10 juni per mail aanmelden op het adres: jetskewesterterp@hotmail.nl Er is plek voor 20 deelnemers, dus meldt u snel aan!

Betaling: NL21 ABNA 06 247 415 83 t.n.v. Hart&Vaatgroep, regio Groningen. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie.

Kookworkshop Lekker Koken Met Minder Zout

Afgelopen week heeft het Dagblad van het Noorden aandacht besteedt aan de Zoutarme Robot. De robot is een smaakmaker die zakjes met kruiden vult. 

Vandaag tijdens de Healthy@Work markt in het Universitair Medisch Centrum Groningen was de zoutarme robot ook te zien. Nieuwsgierig als ik was, ben ik even wezen kijken.

En ja hoor, de indrukwekkende stalen persoonlijkheid stond daar in de fonteinpatio van het UMCG. Je kon er niet omheen! Zoek een recept uit die bij je past, druk op de knop en een vijzel vult het zakje met de benodigde kruiden!

Is de robot handig voor in uw keuken? Nou nee, écht niet! Een beetje te groot... Maar de robot is wel een érg leuke manier om aandacht te krijgen voor gezond eten. Eten op smaak te maken met kruiden in plaats van direct naar de zoutpot te grijpen!

Zoutarme robot

Moet u om medische redenen wat minder zout gebruiken en vindt u het soms best lastig dan de maaltijd smakelijk te krijgen? Volg een leuke, leerzame en lekkere kookworkshop!

Samen met de hartfalenverpleegkundigen van het Erasmus MC in Rotterdam organiseren wij een kookworkshop zoutbeperkt koken op dinsdag 7 maart.

Deze kookworkshop wordt gehouden bij KookstudioMix aan de Coolhaven 160B in de wijk Delfshaven in Rotterdam en dat is niet ver verwijderd van het Erasmus MC. Vanaf metrostation Coolhaven is het 7 minuten lopen en vanaf tramlijn 8 halte Westzeedijk 8 minuten. Betaald parkeren voor de deur.

Start om 15.30u, inloop vanaf 15.00u en het duurt tot omstreeks 19.30u.

Leden betalen €15,- p.p. en niet-leden €20,- p.p.

Aanmelden is verplicht via http://kws.hartenvaatgroep-zuidholland.nl

U bent welkom samen met één andere persoon of alleen.

Meer informatie op de website van de Hart&Vaatgroep.

Workshop zoutbeperkt koken in Rotterdam

Prettige kerstdagen en een gezond 2017!

Dinsdag 8 november 2016 organiseerde De Hart&Vaatgroep, regio Groningen, in samenwerking met de Opleiding Voeding en Diëtiek van Hanzehogeschool Groningen een kookworkshop gericht op hart- en vaatpatiënten en/of hun partners. De workshop werd begeleidt door de twee studentes Rikako en Vera.

Na een korte inleiding werd gestart met het bereiden van een zoutarme maaltijd. Het gebruikte receptenboekje is speciaal samengesteld voor de Hart&Vaatgroep Groningen. Er is gekozen voor een grote diversiteit tussen de gerechten. De recepten varieerden van traditioneel naar modern en kwamen uit verschillende culturen. Bij het samenstellen van de gerechten is de nadruk gelegd op het gebruik van kruiden en specerijen in plaats van zout. Het was een goede workshop waar nog maar weer eens duidelijk werd dat koken zonder zout niet saai en smaakloos hoeft te zijn!

Voorgerechten


Hele artikel lezen »

Geslaagde kookworkshop in Groningen

We waren door de oude voorraad kaartjes heen, tijd om nieuwe te bestellen...
Anne-Mieke Bovelett heeft in onze huisstijl een nieuw ontwerp gemaakt. Mooi toch!!

Nieuwe visitekaartjes!

Onder andere via de webshop verkrijgbaar ambachtelijke zoutloze vleesproducten, zoals metschijven, burgers, runderbraadworsten, saucijzen en verse worst.

Meer informatie op http://www.dewoestegrond.nl/index.php/zoutloos.html

De Woeste Grond

Op dinsdag 8 november 2016 organiseert De Hart&Vaatgroep, regio Groningen, in samenwerking met de Opleiding Voeding en Diëtiek van Hanzehogeschool Groningen een kookworkshop gericht op hart- en vaatpatiënten en/of hun partners.

Informatie:
Tijd: 17.00 - 21.00 uur
Adres: Wiebenga complex, Eyssoniusplein 18, Groningen
Kosten: leden 5 euro per persoon, niet-leden 7,50 euro per persoon.
(minimaal 12 personen - maximaal 20 personen, vol=vol)

Aan de hand van speciaal samengestelde recepten, kookt u met de andere deelnemers een heerlijke maaltijd en leert u creatief met smaakmakers omgaan.
U sluit de kookworkshop af met een gezamenlijke, zelfbereide maaltijd.

Opgave en betaling graag voor 1 oktober 2016 naar:
Mail:
Betaling: NL21 ABNA 06 247 415 83
Hart&Vaatgroep regio Groningen
Inlichtingen: 06-16363468

Kookworkshop, lekker koken met minder zout

Monique: "Al sinds een jaar kook ik zoutarm, dit om gezondheidsredenen. In het begin is het wel even aanpassen, maar de smaakpapillen passen zich toch na een viertal weken aan.

Zoutloos brood van de bakker is niet erg lekker, daarom ben ik gaan experimenteren, het resultaat valt best mee en als ik bezoekers over de vloer krijg, vinden ze het super lekker brood en proeven niet eens dat het zoutloos is."

Bekijk hier het recept voor zoutarm brood »

Zoutloos brood

Een "Loesje" over Kerststress: Hee, die Kerstman zegt niet voor niets “Ho Ho Ho”.

Weer een gastblog van Smaakvol zonder zout!

Als je Kerst viert op de traditionele manier en daarbij rekening moet houden met een zoutarm dieet zit je al gauw vast aan het (gedeeltelijk) bereiden van een dubbele maaltijd. Het zijn dan arbeidsintensieve dagen en tussendoor snak je naar een rustig kabbelend vaarwater. Maar zover is het nog niet. Er komen nog drukke dagen aan en het is belangrijk om je energie zoveel mogelijk te sparen en te verdelen over de dag. Wat een verschil zou het maken als je nu gebruik zou kunnen maken van kant en klaarprodukten? Onmogelijk zul je denken….. ! Alles wat kant en klaar is bevat veel te veel zout en wat toegestaan zou kunnen zijn is veel te flauw voor de gasten zonder natriumbeperking. Toch denk ik dat het mogelijk is om met een gemiddelde natriumbeperking van 2000 mg. per dag een heel eind te komen.


Hele artikel lezen »

Zoutarme Tapas

De vrijwilligers van Smakelijk Eten Zonder Zout.nl wensen u prettige kerstdagen en een gezond 2016!

Ook dit jaar hebben wij een selectie van kerstrecepten voor u gemaakt:


Tot slot willen wij u bedanken voor uw reacties op ons 10-jarig bestaan in 2015. Ook in 2016 hopen wij u op onze site te zien.

Eet smakelijk!

Prettige kerstdagen en een gezond 2016!

Anka's Kruiderij: "Ik heb via Facebook gevraagd of mensen bouillon zouden kopen als er geen of weinig zout in verwerkt zou zijn. Hierop heb ik heel veel positieve reacties gehad. Ik heb de recepten verzameld en uitgeprobeerd. De resultaten zijn erg goed alleen… Het is een enorme klus om het allemaal zelf te maken. Ik wil dit dan ook samen met jou gaan doen. Omdat het niet in een middag af is (de kruiden moeten in een oven gedroogd worden) zul je er thuis verder mee aan de slag moeten gaan. Je hebt thuis een oven nodig die je een stukje open kunt zetten zodat de kruiden kunnen drogen. Wil je het uit proberen meld je dan aan."

De workshops zijn op:
Dinsdag 8 december 14.00 – 16.00 uur
Woensdag 9 december 9.30 – 11.30 uur
Donderdag 10 december 19.30 – 21.30 uur

Kosten € 15,00

De bijeenkomsten gaan door als er zich 4 personen hebben aangemeld.
Waar: Lokaal Bernheze, Broekhoek 35, 5384 VP Heesch of in Pastoor van Horrikstraat 11, 5367 AJ Macharen.

Meer info op www.ankaskruiderij.nl »

Workshop: Maak je eigen bouillon zonder zout

Pagina 1 van 10  > >>

Mensen die minder zout willen óf moeten eten