Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

MINDER ZOUT RECEPT: LASAGNE

Meer recepten met het trefwoord:


Lasagne
Lasagne

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 4 personen.

  • 2 stelen bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 gedroogd pepertje
  • een beetje foelie
  • 1 grote theelepel paprikapoeder
  • 3 blikken gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje natriumarme tomatenpuree (140 gram)
  • kleine eetlepel oregano
  • kleine eetlepel rozemarijn
  • kleine eetlepel salie
  • kleine eetlepel tijm
  • citroensap
  • versgemalen peper
  • 250 gram lasagnebladen
  • 20 gram natriumarme vloeibare boter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml. melk
  • 50 gram natriumarme kaas
  • een eierdooier

Bereidingswijze

Maak de bleekselderij, knoflook, ui en de wortel schoon en snijdt ze in kleine stukjes.
Doe olijfolie in een hapjespan en fruit de groenten een beetje aan.
Het gehakt bij de groenten toevoegen en bak het rul.
Nu een verpulverd pepertje, fijngemalen foelie en een grote theelepel paprikapoeder erbij en daarna alles nog even om scheppen.
Doe de gepelde tomaten en de tomatenpuree in de pan.
Zorg ervoor dat de hele tomaten uit elkaar vallen en doe eventueel er wat water bij zodat het niet te dik wordt.
Breng op smaak met een kleine eetlepel oregano, rozemarijn, salie en tijm, een kneep citroensap en wat versgemalen peper.
Laat de saus 5 minuten pruttelen.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Met een beetje olijfolie of boter de ovenschaal invetten.
Een laagje saus in de schaal doen en afdekken met een laagje lasagnebladen, gevolgd door weer een nieuw laagje saus.
Doe dit net zolang tot de saus op is, eindig met een laagje lasagnebladen.
Maak een droge roux door de boter in een pannetje te smelten en de bloem erbij te doen.
Maak hiervan met de melk een papje dat schenkbaar is en voeg als het de juiste dikte heeft de kaas toe.
Haal de pan van het vuur en voeg de eierdooier toe.
Roer deze snel door het papje, zodat ze niet gaan schiften.
Schenk het papje over de lasagne heen.
Gaar de lasagne nog ongeveer 30 minuten in de oven.


ONTVANGEN REACTIES

  • Recept meerdere keren gemaakt, favoriet bij de kinderen! We hebben de kruiden van te voren afgewogen en in potjes klaar staan, scheelt veel werk.

NATRIUM/ZOUT BEREKENING


Het recept bevat volgens onderstaande berekening 239 milligram natrium.

Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 239 x 2,5 = 597,5 milligram ofwel 0,5975 gram zout.

Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!

Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!


Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Bleekselderij 2 stelen 100 gram 60 mg 60 mg
Knoflook 2 teentjes 8 gram 4 mg ~ mg
Ui 1 stuks 100 gram 2 mg 2 mg
Wortel 1 stuks 50 gram 19 mg 8 mg
Olijfolie - 20 gram 0 mg 0 mg
Rundergehakt - 500 gram 110 mg 550 mg
Peper, gedroogde 2 stuks 10 gram 44 mg 4 mg
Foelie - ~ gram 16 mg ~ mg
Paprikapoeder 1 theelepel 3 gram 34 mg ~ mg
Tomaten, gepeld 3 blikken 1200 gram 0 mg 0 mg
Tomatenpuree 1 blikje 140 gram 40 mg 56 mg
Oregano kleine eetlepel 5 gram 15 mg ~ mg
Rozemarijn kleine eetlepel 5 gram 50 mg ~ mg
Salie kleine eetlepel 5 gram 11 mg ~ mg
Tijm kleine eetlepel 5 gram 9 mg ~ mg
Citroensap - 20 gram 1 mg ~ mg
Peper - ~ gram 44 mg ~ mg
Lasagnebladen - 250 gram 12 mg 40 mg
Boter, vloeibaar natriumarm - 20 gram 5 mg 1 mg
Bloem, tarwe - 20 gram 2 mg ~ mg
Melk, halfvol 200 ml. 200 gram 42 mg 84 mg
Kaas, natriumarm - 50 gram 145 mg 73 mg
Dooier kippenei - 50 gram 153 mg 77 mg
Totaal natrium voor 4 personen 955 mg
Natrium per persoon 239 mg

 



REACTIE FORMULIER

Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!

Lasagne
Minder zout recept, passend in een zoutloos of zoutbeperkt dieet
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2017-01-27 14:33:33