Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NATRIUMARM RECEPT: HERTENPEPER

Meer recepten met het trefwoord:


Benodigdheden

Hoeveelheden voor 4 personen.

  • 1 ui
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel gedroogde thijm
  • 400 gram hertenpoulet
  • 125 gram natriumarm ontbijtkoek
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml. rode wijn
  • 1 eetlepels rode wijnazijn
  • peper
  • Spaans pepertje
  • 50 gram dieetmargarine
  • 100 gram natriumarme achterham, in blokjes
  • 1 eetlepel natriumarme tomatenpuree

Bereidingswijze

Voorbereiding
Snijd de ontbijtkoek in kleine blokjes (½ cm)

Bereiding
Neem de stukken hert, dep ze droog met keukenpapier.
Verhit 50 gram olijfolie in een braadpan.
Doe de hert in de pan en laat ze op een matig hoog vuur rondom dichtschroeien.
Bak de hamblokjes onder regelmatig omscheppen ca.2 cm minuten in de achtergebleven margarine.
Haal de ham uit de pan.
Roer de bloem en de tomatenpuree door de bakboter, et mengsel wordt dan een roux genoemd.
Laat de roux onder af en toe roeren 2-3 minuten pruttelen op een lage vuur.
Giet er al roerende ca. 1/3 cm van de bouillon bij en blijf roeren - op matig hoog vuur - tot het mengsel kookt en glad gebonden is.
Voeg scheutje voor scheutje de rest van de marinade toe en roer de saus na elke toevoeging glad.
Laat de saus onder af en toe roeren nog 1-2 minuten zachtjes koken.
Voeg de blokjes ontbijtkoek toe en leg de stukken de stukken hert in de saus.
Breng het geheel weer aan de kook aan.
Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat alles zachtjes stoven, tot het vlees goed zacht is.

Afwerking
Schep de stukken hert met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
Breng de saus - indien nodig - op smaak met peper.
Eventueel iets bijbinden met maizena of aardappelzetmeel (aardappelzetmeel geeft meer glans aan de saus).
Schep de saus over het vlees.
Geef er rode kool bij.

Een recept van Arnoud Odink, dieetkok - De Hart & Vaatgroep


ONTVANGEN REACTIES

Nog geen reactie ontvangen...
U kunt de eerste zijn, maak hiervoor gebruik van het formulier onderaan de pagina.


NATRIUM/ZOUT BEREKENING


Het recept bevat volgens onderstaande berekening 58 milligram natrium.

Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 58 x 2,5 = 145 milligram ofwel 0,145 gram zout.

Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!

Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!


Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Ui 1 stuks 80 gram 27 mg 22 mg
Kruidnagel 4 stuks 8 gram 243 mg 20 mg
Laurierblad 2 stuks 4 gram - mg - mg
Thijm, gedroogde 1 theelepel 5 gram 9 mg ~ mg
Hertenpoulet 4 stuks 400 gram 50 mg 200 mg
Ontbijtkoek, natriumarm - 125 gram 14 mg 18 mg
Bloem, tarwe 2 eetlepels 20 gram 2 mg ~ mg
Wijn, rood 200 ml. 200 gram - mg - mg
Wijnazijn, rood 1 eetlepel 10 gram 0 mg 0 mg
Peper - 2 gram 44 mg ~ mg
Spaanse peper 1 stuks 45 gram 9 mg 5 mg
Margarine (dieet) - 50 gram 5 mg 3 mg
Achterham, natriumarm - 100 gram 60 mg 60 mg
Tomatenpuree, natriumarm 1 eetlepel 10 gram 15 mg 2 mg
Totaal natrium voor 4 personen 230 mg
Natrium per persoon 58mg


REACTIE FORMULIER

Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!

Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.

Hertenpeper
Natriumarm recept, passend in een zoutloos of zoutbeperkt dieet
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2014-09-22 11:39:44