Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

NATRIUMARM RECEPT: AJAM PANGANG

Meer recepten met het trefwoord:


Ajam Pangang
Ajam Pangang

Benodigdheden

Hoeveelheden voor 2 personen.

Vlees/saus:

  • 1 kipfilet
  • 1 grote ui
  • peper
  • olijfolie
  • 1 kopje water
  • half kopje suiker
  • 2 eetlepels natriumarme tomatenketchup
  • 2 eetlepels natriumarme tomatenpuree
  • 2 eetlepels natriumarme ketjap manis
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • maïzena

Atjar tjampoer vervanging:

  • beetje water
  • 4 eetlepels citroensap
  • spitskool
  • paprika

Bereidingswijze

Voor de saus heeft u nodig:

Een kipfilet in reepjes gesneden en een grote ui in stukken en peper.
De kipfilet in olijfolie bakken, ui meefruiten en peper (naar smaak) toevoegen.
Op het laatst aan onderstaand toevoegen:

  • 1 kopje water
  • half kopje suiker
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder (of meer naar eigen smaak)

Ter vervanging van atjar tjampoer (zoet/zure groente):

Klein laagje water in een kopje, voeg circa 4 eetlepels citroensap (of meer naar smaak) toe.
Doe dit in een pannetje op laag vuur en voeg fijngesneden groente als spitskool en paprika toe en laat koken tot het beetgaar is.
Daarna afgieten en aan de saus toevoegen.

Bereiding: alle ingrediënten goed doorroeren, in een pan op laag vuur nogmaals doorkoken en dan aanmaken met maïzena.

Heerlijk bij rijst en/of naturel bami.

Ajam pangang is de naam voor gerechten uit het Verre Oosten gemaakt van (geroosterd) kippenvlees. Babi pangang is de variant gemaakt met varkensvlees.


ONTVANGEN REACTIES

  • "Geweldig goed recept. Ontzettend lekker. Ondanks dat ik nagenoeg nooit kook was dit prima te bereiden. Deze gaan we vaker maken!"
  • "Wat hebben wij genoten van dit recept! Een blijvertje!"
  • "Het smaakt heerlijk en is snel klaar."
  • "In een woord... Heeeeeeerlijk!!!!!"
  • "Het was weer heerlijk... voor de verandering een blikje perziken door heen gedaan, ...zalig"

NATRIUM/ZOUT BEREKENING


Het recept bevat volgens onderstaande berekening 105 milligram natrium.

Om het vergelijkbare zoutgehalte te berekenen doet u het natriumgehalte x 2,5.
Dus hier geldt 105 x 2,5 = 262,5 milligram ofwel 0,2625 gram zout.

Het vermelde natrium/zoutgehalte is een indicatie!

Gebruikt u zelf bij het bereiden van het gerecht andere (hoeveelheden) ingrediënten of eet u iets meer óf minder, dan zal dat de natriumhoeveelheid die u inneemt beïnvloeden!


Vlees/saus

Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Kipfilet 1 stuks 200 gram 53 mg 106 mg
Ui 1 stuks 70 gram 2 mg 2 mg
Peper - ~ gram 44 mg ~ mg
Olijfolie ~ ~ gram 0 mg 0 mg
Water 1 kopje 125 gram 2 mg ~ mg
Suiker half kopje 60 gram 0 mg 0 mg
Tomatenketchup, natriumarm 2 eetlepels 30 gram 40 mg 13 mg
Tomatenpuree, natriumarm 2 eetlepels 30 gram 110 mg 33 mg
Ketjap manis, natriumarm 2 eetlepels 24 gram 20 mg 5 mg
Gemberpoeder 2 theelepels 6 gram 32 mg ~ mg
Knoflookpoeder 1 theelepel 3 gram 4 mg ~ mg
Maizena - 50 gram 10 mg 50 mg
Totaal natrium voor 2 personen 209 mg
Natrium per persoon 105 mg

 

Atjar tjampoer vervanging

Ingrediënt Hoeveelheid Gewicht Na per 100 gram Bevat Natrium
Water - ~ gram 2 mg ~ mg
Citroensap 4 eetlepels 60 gram 1 mg ~ mg
Spitskool   100 gram 10 mg ~ mg
Paprika   140 gram 1 mg ~ mg
Totaal natrium 0 mg


REACTIE FORMULIER

Wij horen graag wat u van dit recept vindt. Met uw reactie kunnen we de kwaliteit van recepten op de website op peil houden. Alvast bedankt!

Opmerking: Bij het verzenden van het bericht wordt óók uw IP-adres meegestuurd. Dit ter voorkoming van misbruik van dit formulier. Deze informatie wordt niet gedeeld met derden.

Ajam Pangang
Natriumarm recept, passend in een zoutloos of zoutbeperkt dieet
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2022-04-19 13:28:52