Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

1 TOT 7 FEBRUARI 2010 - NATIONALE ZOUTWEEK

Per jaar sterven 2.500 mensen doordat ze teveel zout eten. Teveel zout is slecht voor je gezondheid. Zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daardoor op hart- en vaatziekten en nierziekten.

De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl je eigenlijk niet meer dan 6 gram per dag zou moeten eten. Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks.

Het Voedingscentrum praat met fabrikanten om te zorgen dat ze minder zout in hun producten doen. Je kunt zelf al veel doen om te voorkomen dat je teveel zout binnenkrijgt.

12 tips om minder zout te eten

Kopen:
  • Koop niet teveel hartige snacks, zoals zoutjes;
  • Koop liever producten met een Ik kies bewust-logo. Die bevatten minder zout dan vergelijkbare producten;
  • Kijk naar het natriumgehalte op het etiket. Het zoutgehalte staat op het etiket vermeld als natrium. Vermenigvuldig het natriumgehalte met 2.5, dan weet je hoeveel zout het is. Kies voor het product dat het minste natrium bevat;
  • Vermijd zout beleg zoveel mogelijk, zoals rookvlees, schouderham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is erg zout, dus neem er niet teveel van;
  • Koop niet te vaak kant-en-klaarmaaltijden. Daar zit vaak veel zout in.
Koken:
  • Proef je eten eerst voordat je er zout op doet. Vaak doe je er al zout op uit gewoonte, terwijl het niet nodig is;
  • Voeg weinig of geen zout aan het eten toe en zet geen zoutvaatje op tafel;
  • Vermijd zoute smaakmakers zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout zoveel mogelijk;
  • Gebruik andere smaakmakers om je eten op smaak te brengen, zoals knoflook, peper, basilicum of laurier.
Uit eten:
  • Kies liever pasta’s met een saus op basis van tomaat, groente of kip in plaats van met spek, kaas of worst;
  • Kies liever voor gekookte aardappelen bij je eten in plaats van patat, of neem een rijstgerecht;
  • Vraag bij salades of de dressing apart kan worden geserveerd.
Test jezelf

Bron: het Voedingscentrum


1 tot 7 februari 2010 - Nationale Zoutweek
Natriumbeperkt dieet: 1 tot 7 februari 2010 - Nationale Zoutweek
Mensen die minder zout willen óf moeten eten
2010-09-06 18:28:22