Smakelijk eten zonder zout

Smakelijk eten zonder zout

INFORMATIE BIJ EEN NATRIUMBEPERKT DIEET

Smakelijk Eten Zonder Zout.nl verstrekt al sinds 2005 geheel belangeloos informatie en recepten aan mensen met een natriumbeperkt dieet!
De website is een particulier initiatief en wordt beheerd door vrijwilligers zonder professionele achtergrond.

Smakelijk eten zonder zout

Op Smakelijk Eten Zonder Zout.nl vindt u informatie hoe u een natriumbeperkt dieet kunt samenstellen, en toch lekker en gezond kunt blijven eten. Bijvoorbeeld met:

  • natriumbeperkte recepten
  • informatie over de verkrijgbaarheid van natriumbeperkte producten
  • een overzicht van kookboeken met natriumbeperkte recepten
  • een voedingswaardetabel met de voedingswaarde gegevens van meer dan 2000 voedingsmiddelen.
  • verwijzingen naar andere interessante websites.
  • nieuws en tips
  • enz.

Zout

Bij de bereiding van voedsel wordt vaak (keuken)zout gebruikt als smaakmaker en conserveermiddel. De chemische naam van keukenzout is natriumchloride, ofwel NaCl.
Natriumchloride bestaat uit 40% natrium en 60% chloride.
Eén gram keukenzout bevat dus omgerekend 400 milligram natrium en 600 milligram chloride.

Natrium

Natrium is een mineraal dat een onderdeel is van zout. Het woord natrium is afgeleid van het Griekse woord nítron, dat te vertalen is als "natuurlijk zout". In de Engelse taal is natrium bekend als sodium.

Natrium komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onmisbaar voor bijvoorbeeld het regelen van de waterhuishouding van het lichaam.

Het lichaam heeft per dag één tot drie gram zout nodig. In Nederland eten we echter gemiddeld ongeveer tien gram zout per dag, dat is dus veel meer dan nodig is. Het lichaam kan het te veel aan natrium uit de voeding niet altijd goed verwerken.

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 om niet meer dan 6 gram zout (ofwel 2,4 gram natrium) per dag te eten. Nog minder zou beter zijn, maar dat is in de praktijk nauwelijks te realiseren omdat driekwart van het zout dat men eet, binnenkomt door de kant-en-klare voedingsmiddelen uit de winkel.

Natriumbeperkt dieet

Met een natriumbeperkt dieet wordt de inname van natrium (zout) verlaagd.

Recepten op recept

De fijne keuken voor hen die zich moeten houden aan een: cholestrolbeperkt, natriumbeperkt, caloriebeperkt, vetbeperkt, vezelbeperkt, vezelrijk, suikervrij of nierdieet en voor mensen die van lekker eten houden. "Dit boek bevat een ruime keuze aan recepten voor 'haute-cuisine' -gerechten....

Lees verder »

Natrium in voedingsmiddelen

Alle voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden natrium. Daarnaast voegen voedselproducenten zout (en daarmee dus ook natrium) toe aan producten, om de smaak te verbeteren of om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken. Het niet toevoegen van keukenzout tijdens de bereiding van de voeding wil dus nog niet automatisch betekenen dat de voeding geen natrium bevat. Let goed op de voedingswaarde van de producten voor u deze koopt.

Wettelijk vastgelegde termen

Natriumvrij product
Het product mag maximaal 0,005 gram natrium per 100 gram product bevatten.

Zoutloos product
Het product mag maximaal 0,013 gram zout per 100 gram product bevatten.


Product met een zeer laag natriumgehalte
Het product mag maximaal 0,04 gram natrium per 100 gram product bevatten.

Product met een zeer laag zoutgehalte
Het product mag maximaal 0,1 gram zout per 100 gram product bevatten.


Natriumarm product
Het product mag maximaal 0,12 gram natrium per 100 gram product bevatten.

Zoutarm product
Het product mag maximaal 0,3 gram zout per 100 gram product bevatten.


Product met een verlaagd natrium gehalte
Het product bevat minimaal 25% minder natrium dan een vergelijkbaar product.

Product met een verlaagd zout gehalte
Het product bevat minimaal 25% minder zout dan een vergelijkbaar product.


Producten zonder zout...
Let op! De bewering “geen zout toegevoegd”, “ongezouten”, “bereid zonder zout”, “gefabriceerd zonder zout” of “zonder toevoeging van zout” betekent dat er bij de bereiding van het product geen natrium-zouten (keukenzout) zijn toegevoegd. Ter compensatie hiervan kunnen wel andere stoffen zijn toegevoegd die van nature (veel) natrium bevatten.
Controleer altijd de voedingswaardetabel of vraag informatie op bij de fabrikant naar het daadwerkelijke natriumgehalte!

Mensen die minder zout willen óf moeten eten